• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Merhabalar, Ben Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencilerinden Betülü Zehra Terzioğlu 🙂

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Aslında cevaplaması zor bir soru. Bazı imkanlar gözetildiğinde evet, önemlidir. Örneğin 4. Sınıftan itibaren başlayan stajların işleyişi benim için en önemli şeylerden biri.  Bir de her üniversitenin kendi ekolü olduğu ve tıp etiğinden tutun da hasta yaklaşımıda kadar o yönde şekillendirdiği unutulmamalı. Ama genele bakıldığında anatomii, fizyoloji, histoloji gibi temel bilim dersleri her yerde aynı 🙂

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→ Avantajlardan başlayacak olursam konum, ulaşım ve bina imkanları açısından çok güzel. 1903 yılında inşa edilen, buram buram tarih kokan, 14 Mart Tıp Bayramının temeline ev sahipliği yapan bir bina. Ulaşım açısından da metrobüs, marmaray, metro, vapur, kısacası her türlü toplu taşımaya yakın.

Tıp fakültesi bünyesinde avantajları konuşmamaz gerekirse geniş hastane yelpazesi bence en büyük avantajı. Örneğin kadın doğum stajını Zeynep Kamil Hastanesinde alırken, dahiliye stajını Dr. Sadi Konuk Hastanesinde alıyorsunuz. Kısacası bir bölüm en iyi neredeyse orada stajını görüyorsunuz.

Dezavantajları ise henüz 5 yıllık bir üniversite olması sebebiyle her şeyi tastamam oturmuş durumda değil. Ama bu durum öğrenciler bazında sorun oluşturmuyor.

  • Tıp okumak zor mu?

→ 2 gün önceki pediatri sınavımdan önce cevap veriyor olsaydım TABİ Kİ ZOR derdim ama şu var ki yıllardır düzenli ders çalışmaya alışmış insanlarız. Tıp okumayı, doktor olmayı seçtiğimize göre ders çalışmaya gönüllü olmuş oluyoruz binevi. Dolayısıyla ders çalışmaktan şikayet etmem ayıp olur sanırım 🙂 Siz siz olun ders çalışma düzeninizi oturtun :))

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Tıp fakültesi derslikleri Hamidiye Külliyesi içerinde tarihi binada bulunuyor. Tıp1 amfisi deniz gören en güzel amfimizdir.  Orta bahçede şuan restorasyon faaliyetleri devam etse de oturmak, muhabbet etmek çok keyiflidir. Ama çok büyük bir bina olduğu için kantine gidip gelene kadar teneffüs biter 🙂 Korkmayın, çözüm; amfilerin yanında bulunan otomatlar.

Dekanlık ise Haydarpaşa Numune Hastanesinin içerisinde ( hemen karşı binamız) kalıyor.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ İstanbul öğrenci olmak için pahalı bir şehir bence.  Ama imkanlar açısından son derece geniş. Ulaşım iş saatlerinde kalabalık olsa da metro-marmaray-metrobüs ile her yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kira konusuna gelirsen üniversitemiz Selimiye/Üsküdar da bulunduğu için hep eski yerleşim yerleri. Eski bina/evlere öğrenci bazında yüksek kiralar ödeyebilirsiniz. Çözümü kafa dengi ev arkadaşları bulmak veyahut yurtta kalmak. selimiye, Kadıköy, Üsküdar ve civar muhitlerde bol bol yurt/apart bulabilirsiniz.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ 2. Sınıfın sonunda görmüştük yanlış hatırlamıyorsam. Açıkcası beklediğimden olumlu bir karşılaşmaydı. Ben kokudan rahatsız olur muyum acaba diyordum ama sorun olmamıştı.

Bizim kullandığımız kadavra yeni olduğu için ilk direksiyonunu biz yapmıştık. Bu tabi heyecan veren bir deneyimdi.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Komite bir ana başlığın/sistemin her yönüyle ele alındığı dersler bütünüdür. Bizim üniversitemizde de komite sistemi uygulanıyor. Örneğin 3. Sınıfta Kan ve Dolaşım Hastalıkları komitesinde patoloji, farmakoloji, dahili ve cerrahi bilimlerden hocalar geliyor. Konu her yönüyle ele alınmış oluyor.

  • Sınıfı geçmek çok zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Sınıfı geçmek o kadar da zor değil. 7/24 ders çalışmıyorum ama haftalık hedeflerim oluyor; o hafta işlenenleri notlarımdan bir kere okumak gibi. 

Tıp eğitimi dışında da farklı vakıf/derneklerin faaliyetlerine katılıp, bazı ders halkalarına dahil olabiliyorum. Kısaca insan istedikten sonra her şeye vakit ayırabiliyor 🙂

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Benim ezberim gerçekten kötüdür… herkesin kendine has metodları vardır tabi ama ben kısa notlar alarak çalışıp sonra notlarımdan çok (ve hızlı) tekrar yaparak çalışıyorum.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ 1. Sınıftan itibaren temel bilim derslerinin ( biyokimya- histoloji vs) laboratuvar uygulamaları başlıyor. Ama hasta üzerinden pratiklere 4. Sınıfta başlıyoruz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ 4. Sınıftan itibaren kampüste olan derslerimiz bitiyor ve tam zamanlı hastane serüvenimiz başlıyor.

  • TUS nedir?

→ Tıpta uzmanlaşılmak istenilen alanın seçilmesi için yapılan sınavdır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Aslında stajlar süresince yakınlık duyulan ve yok benden uzak olsun denilen bölümler belirginleşmeye başlıyor. Ama son tercih mezuniyet sonrasında girilen TUS’ta alınan puana göre yapılıyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Büyük bir içtenlikle öneririm. Üniversitemiz ailesine katılmaya bir tercih kadar uzaktasın 🙂

Heyecanla seni bekliyoruz 🙂

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Derslerden korkmayın, unutmayın ki sizden önce binlerce kişi geçti o sıralardan. Hayatınızı derslere boğmayın, tadını çıkarın. Katılmak istediğiniz faliyetler/ etkinlikler aklınızda kalmasın, zamanınızı verimli kullanarak her şeye vakit ayırabilirsiniz. Son olarak bir klasikle bitirelim ; mutlaka yabancı dilinizi/dillerinizi geliştirmeye bakın :))

SORULARINIZ İÇİN: