• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Zeynep Bilgen Yıldırım, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıfta okuyorum.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→   Hayır, önemli değil. Aldığımız eğitimin üniversiteden üniversiteye çok da farklı olduğunu düşünmüyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→   Üniversite kampüsünün konumu iyi olmasına rağmen okuduğum bölüm kampüsten ayrı ve merkeze uzak. Ulaşım açısından zorluk çıkartmaktadır. Kampüsteki kuruluma nazaran sosyalleşecek pek bir alanı bulunmamaktadır. Kantini yeterli değildir. Tıp fakültesinin de kendine yetebilen bir kütüphanesi bulunmaktadır. Kadavra açısından yeterlidir. Fakülte doğal bir ortamda bulunduğu için farklı türlerden arkadaş edinmek kolaydır (inekler gibi).

  • Tıp okumak zor mu?

→   Başlangıçta ortama uyum sağlamakla birlikte insanı zorlayabilse de çalışma düzeni oturtulunca devamı gelecektir. Zor değil.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Fakülte ortamı belli bir kulübe katıldıktan sonra daha samimi olmakla birlikte normalde de gayet sıcaktır. Kampüs ortamıysa gerek atmosferi gerekse çimleriyle fakülte ortamından daha samimidir.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→   Sakarya öğrenci olmak için maliyet açısından birçok şehre göre daha uygundur. Ulaşım açısından geçen sene konulan yeni 24/K otobüs seferi ile sabahları ve akşamları tek seferde kampüsle fakülte arasında gitmek mümkündür. Tek sıkıntısı yolun uzun sürecek olmasıdır.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→   Kadavrayı birinci sınıfın ilk kurulunda gördüm. Etrafta birçok öğrenci olması ve hepsinin ayrı birer tepki vermesi işi daha eğlenceli hale getirmişti. Heyecan verici ve kesinlikle yaşanması gereken bir deneyimdi.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→   Sınavları komiteler şeklinde bilgisayar üzerinden oluyoruz. Yıllık 5-6 tane komite (döneminize göre değişebiliyor sayısı) ve 1 tane de final sınavımız oluyor. Şu anki sistemde, girdiğiniz bu beş sınavın ağırlıklı ortalaması 80 ve üzeri olursa final sınavına girmenize gerek kalmadan sınıf geçmiş sayılıyorsunuz. Eğer 80 ve aşağısında ise final sınavına giriyor ve ortalamanızın 60 ve üzeri olması için dua ediyorsunuz.

Tek tek komitelerin içeriğine gelecek olursak; 100 sorudan oluşan 100 dakikalık bir test sınavına giriyorsunuz. İşlediğiniz ders sayısı ve branşına göre bu sorular bölünüyor. Her dersin ise kendi içerisinde bir baraj sistemi var. Bir dersten size sorulan soruların en az yarısını doğru cevaplamanız bekleniyor. Eğer yarısından azını cevaplayabilmiş iseniz, az cevapladığınız soru sayısı kadar, doğru sorularınızdan eksiliyor. Örneğin anatomi dersinden 32 sorunuz var ve siz bunların 14 ünü doğru yapabilmiş iseniz, yarısı 16 olduğu için bu değerden iki soru eksik yapmış sayılıyor ve net doğru sayınız 14-2 den 12 oluyor.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→   Hayır sınıfı geçmek çok zor değil. İnsandan insana değişen fakat çok da yormayan bir çalışma istiyor. Ben kurulun ortasında çalışmaya başlamayı tercih ediyorum. Kurulun ortasına kadar dersleri dinlemek yeterli.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→   Ne kadar ezber yapılırsa yapılsın çok fazla bilgi olacağından elbet kafada bütün hepsini tutmak mümkün olmayacaktır. Önce öğretmeni tanımalı, önemli dediği yerleri ezberleyerek kalan kısma ise bir göz gezdirmek yeterli olacaktır. Ben ev arkadaşına sahip olduğum için tekrarlarımı onun üzerinden yapıyorum. Onun dışında herhangi bir metodum yok.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   Birinci sınıfın 2.kurulu başlanıyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→   4.sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→   ‘Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ olarak bilinen TUS, Tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. 

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→   Bölüm seçimi Tus sınavına girdikten sonra yapılmaktadır.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Ben bu okula isteyerek gelen nadir öğrencilerdim. Şu an da isteyerek geldiğim için çok mutluyum. Bir yeri sevmek için içerisinde bulunan insanları sevmenin yeterli olabileceğine inanırım. Sakarya da bu tarz bir yerdir. Arkadaşlık kurma açısından da kimsenin sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum. Önerirdim.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   İlk iki hafta muhtemelen aileden ayrılmak olsun çevre değişimi olsun çok zorlanacaksınız. Bu arada çok üzülebilir ve umutsuzluğa kapılabilirsiniz. Bu günlerin geçeceğini ve ileride güzel bir üniversite hayatının sizleri beklediğini unutmayın. Dolu dolu yaşayarak bu altı senenizi geçirin ve ileride pişman olmayın.

SORULARINIZ İÇİN: