• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Merhaba! Ben Burcu Kabil. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi olmak üzereyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→   Bence üniversite tercihi bu alanda çok da önemli bir etken değil. Fakat gerçekçi olmak gerekirse, çevrenizdeki insanlar size bunun farkını hissettirebiliyor. Neden Cerrahpaşa, Hacettepe olmadı? Bakışlarıyla karşılaştığım zamanlar oldu. Akademik açıdan ise üniversiteyi kadavra sayısı, akademik kadro vb yönleriyle incelemek gerekli diye düşünüyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→   Sakarya Üniversitesi kampüsü genel olarak güzel bir yer. Size yeterli olanakları sunuyor, kütüphanesi, ders çalışma ortamları, sosyal aktivitede bulunabileceğiniz mekanlar yeterli. Ne yazık ki Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi bu kampüsten tamamen uzak bir yerde yerleşim gösteriyor. Merkezi bir yerde değil ve ulaşım açısından çok fazla seçeneği yok. Etrafında güzel zaman geçirebileceğiniz mekan sayısı da oldukça kısıtlı. Oldukça doğal bir ortamda geçiriyorsunuz vaktinizin çoğunuzu. Arada inekler amfinizin penceresinden kafasını uzatıyor ve size eşlik edebiliyorlar mesela.

  • Tıp okumak zor mu?

→   Bunun kişiden kişiye değişen bir durum olduğunu düşünüyorum. Bence bahsedildiği kadar zor değil. Bir süre sonra sınav sistemine de alışıyor ve neyi nasıl yapmanız gerektiğini anlıyorsunuz. Ben ve arkadaşlarım hem başarılı bir akademik hayat sürdürebiliyor hem de gönlümüzün ve paramızın el verdiğince eğlenebiliyoruz. Size söylenen tıp okurken hayatını yaşayamazsın palavralarına inanmanızı tavsiye etmiyorum.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Kampüs ortamı güzel, beklentinizi karşılayabilecek düzeyde. Ancak fakülte ortamının bu şekilde olduğunu söylemek zor. Etrafınızda bolca yeşillik, orman ve hayvan dostlarımız dışında fazla bir şey olmayacak. Ama bir yeri güzel yapan içerisindeki insanlardır. Güzel bir arkadaş ortamı ile mutlu bir 3 yıl geçirebilirsiniz.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→   Sakarya’da öğrenci olmak büyük şehirlere nazaran daha kolay. Kira fiyatları uygun. Örneğin şu an 2+1 eşyalı bir dairede 750 tl kira ile kalabiliyoruz. Bu fiyatlar Korucuk(Morfoloji binamızın bulunduğu yer.) için böyle. Merkezde ise fiyatlar bir miktar daha yükseliyor fakat yine de bütçenize uygun bir şeyler bulabiliyorsunuz.

Ulaşım açısından da fena bir şehir değil Sakarya. Kampüsten Korucuk’a direkt gelen otobüsler ile yurtlardan da ulaşım sağlamanız kolay denebilir. Ulaşım fiyatları ise İstanbul gibi şehirlere nazaran daha pahalı.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→   Okula başladığım ilk hafta kadavra ile tanıştık. Alışık olmadığım kokusu dışında beni çok fazla heyecanlandıran bir an olmamıştı.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→   Sınavları komiteler şeklinde bilgisayar üzerinden oluyoruz. Yıllık 5-6 tane komite (döneminize göre değişebiliyor sayısı) ve 1 tane de final sınavımız oluyor. Şu anki sistemde, girdiğiniz bu beş sınavın ağırlıklı ortalaması 80 ve üzeri olursa final sınavına girmenize gerek kalmadan sınıf geçmiş sayılıyorsunuz. Eğer 80 ve aşağısında ise final sınavına giriyor ve ortalamanızın 60 ve üzeri olması için dua ediyorsunuz.

Tek tek komitelerin içeriğine gelecek olursak; 100 sorudan oluşan 100 dakikalık bir test sınavına giriyorsunuz. İşlediğiniz ders sayısı ve branşına göre bu sorular bölünüyor. Her dersin ise kendi içerisinde bir baraj sistemi var. Bir dersten size sorulan soruların en az yarısını doğru cevaplamanız bekleniyor. Eğer yarısından azını cevaplayabilmiş iseniz, az cevapladığınız soru sayısı kadar, doğru sorularınızdan eksiliyor. Örneğin anatomi dersinden 32 sorunuz var ve siz bunların 14 ünü doğru yapabilmiş iseniz, yarısı 16 olduğu için bu değerden iki soru eksik yapmış sayılıyor ve net doğru sayınız 14-2 den 12 oluyor.

Sınavlarda önemli bir nokta da bu barajı yememek.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→   Hayır çok zor değil. Sınıfta kalmak için özel bir çaba sarf ediyor olmanız gerek diyebilirim. Sürekli ders çalışma gibi bir durumumuz da tabii ki yok. Genellikle sınava 2 hafta kala verimli ve sağlam bir şekilde çalışmaya başlıyoruz. Bunun öncesinde de dersleri düzenli takip etmeniz, en azından derste dinlemenizi öneririm.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→   Dersi genellikle ev arkadaşım ile birlikte birbirimize anlatarak çalışmayı tercih ediyoruz ve bu durum benim için oldukça verimli oluyor. Ezberin iyi olması gerekiyor olsaydı sanırım ben bu işi beceremiyor olurdum çünkü bu konuda aşırı yetenekli olduğum söylenemez. Ezberden daha çok görsel hafızanızı kullanıyorsunuz bence. Ve yapabiliyorsanız akılda kalıcı kodlamalar hayat kurtarıyor.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   Pratik dersler 1.sınıfta başlıyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→   4. sınıfta hastanede staj görmeye başlıyoruz.

  • TUS nedir?

→   Tıpta Uzmanlık Sınavı. Uzmanlık yapmak istediğiniz alanı seçebilmek için geçmeniz gereken engel.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→   TUS’u atlattıktan sonra, puanınızın erişebildiği bölümleri seçmekte özgürsünüz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Tercih dönemindeki arkadaşlar benim önermemden daha çok kendi iç seslerini dinlemeli. Gerçekten bu mesleği yapmak istiyor mu yoksa başka nedenleri mi var bunları iyice masaya yatırmalı. Aile ve çevre baskısı yüzünden kendi isteklerini içine gömmemeli.

Eğer bu konuda iyice düşünmüşseniz Tıp Fakültesini ve Sakarya Üniversitesini öneririm. Sıcak bir ortam sizi karşılayacak.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Hayatta geri alamayacağımız iki şey var; Sağlık ve zaman. Birini en ince ayrıntısına kadar öğrenmeye çalışırken, diğerini ihmal etmeyin. Zamanınızın değerini bilin ve elinizden geldiğince aktif bireyler olmaya çalışın.

SORULARINIZ İÇİN: