- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
→ Merhaba, adım Ahmet Sabri Önge. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
→ Üniversite tabii ki her fakülte ve bölümde olduğu gibi tıp fakültesinde de önemli bir faktör.Üniversitenin akademik kadrosu, TUS’taki başarıları ve öğrencilere karşı tavrı okuduğunuz altı yıl ve sonrasındaki hayatınız için incelemeniz gereken koşullardan.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
→ Üniversitemizin akademik kadrosu gerçekten çok değerli ve kaliteli öğretim üyelerinden oluşuyor. Keza öğrenci yanlısı olan tavrıyla da her zaman fakültemiz adını birkaç adım yukarıya taşıdığını düşünüyorum. Dezavantaj olarak da şunu söyleyebilirim fakültemizüniversite kampüsünden uzak bir noktada yer aldığı için ulaşım konusunda gün içinde vakit kaybedebiliyoruz ve fakülte çevresindeki sosyal alanların yetersiz olması da çalışma azmimizi düşürebiliyor.
- Tıp okumak zor mu?
→ Tıp okumak kolay değildir. Ama zor demek de tam anlamıyla karşılamıyor. Aslında bu konuyu tek cümleyle özetleyebiliriz: İnsan bir şeyi sevdikten ve istedikten sonra karşısında ne durabilir ?
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
→ Üniversitemiz geniş bir kampüse kurulu ve kampüsümüzün içinde kafeterya, futbol, voleybol, basketbol ve tenis sahaları ayrıca vakit geçirilebilecek kafe vb. alanlar mevcut. Ancak tıp fakültemizin imkanlarına gelirsek kampüsten uzakta ve sosyal imkanları zayıf, bu da bizim için bir olumsuzluk oluşturuyor.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
→ Sakarya öğrencilerin yoğun olduğu bir şehir ancak öğrencilere sağlanan ayrıcalıklar daha büyük şehirlerenazaran biraz yetersiz kalıyor. Yine de Sakarya için “öğrenci şehri” ifadesi yanlış olmaz diye düşünüyorum.
- Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
→ Kadavrayla ilk karşılaşmamız birinci sınıfta anatomi hocamıza ısrarımız sonucu olmuştu. İlk gördüğümüzde korkacağımızdan veya yemek yiyemeyeceğimizden endişe etmiştik ancak öyle olmuyor. Onu hem kendini bilime adamış bir insan olarak görüp hem de şu an için öğrenmemize bir vesile olarak düşününce ne bir çekince kalıyor ne de farklı bir his.
- Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
→ Sınav sistemimiz beş komite ve bir final sınavından oluşuyor. Beş komitenin ortalaması 80’in altında olan veya komitelerin herhangi birinden sınıf geçme notu olan 60’ın altında olan öğrenciler final sınavına girer. Ortalaması 80’in üstünde olan ve 60’ın altında notu olmayan öğrenciler final sınavına girmezler. Final sınavı sonucu ortalaması sınıf geçme notu olan 60’ın altında olan öğrenciler bütünleme sınavına girerler.
- Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
→ Sınıf geçmenin o kadar da zor bir olay olduğunu düşünmüyorum. Tabii fakülteden fakülteye (üniversiteden üniversiteye) farklılıklar bulunmakla beraber tıp fakültesinde sınıfı geçmek o kadar da zor değil ancak sizin de malumunuz mesleğimiz insan yaşamına dokunmak. Öğrendiğimiz her şey de insanlara faydalı olabilmemiz için gerekli olan şeyler. Dolayısıyla belirli bir bilgi birikimini edinmemiş öğrencilerin sınıf geçmesi de zaten doğru bir şey olmaz değil mi ?
- Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
→ Benim en çok dikkat ettiğim şey dersi -en azından bir kısmını- derste anlamak, kavramak. Dersten çıktığında aklında o ders hakkında kalan şeyler tekrar ederken veya sınava çalışırken işleri çok kolaylaştırıyor. Onun dışında bir şeyi ezberlemenin en kolay yolu bolca tekrar ve günü gününe ders çalışmak.
- Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
→ Pratik derslerle kastımız laboratuvar dersleri ise birinci sınıftan itibaren başlıyor.Ayrıca temel ilkyardım eğitimi de birinci veya ikinci sınıflarda veriliyor. Hastanede hasta görmeyi kastediyorsak üçüncü sınıfta sınırlı sayıda derste oluyor, dördüncü sınıftan sonra zaten tamamen hastanedeyiz ve derslerimizin çoğu da pratikte kullanacağımız şeylerden oluşuyor.
- Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
→ Dördüncü sınıftan sonra bütün derslerimiz hastanede oluyor. Üçüncü sınıfta da bazı derslerde hastanede bulunabiliyoruz.
- TUS nedir?
→ Tıpta Uzmanlık Sınavı açılımı birçok şeyi anlatıyor zaten.Uzmanlık yapmak isteyen hekimlerin girdiği sınavdır. Bu sınavdan alınan puana göre uzmanlık yapmak istenen bölüm ve okul seçilir.
- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
→ Bölüm seçimi altıncı sınıf bittikten sonra TUS sınavı sonucu seçilir. TUS’a girmeyen veya yeterli puanı alamayan pratisyen hekimlerin ataması gerçekleşir.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
→ Hayali ve hedefi hekimlik olan, insanlara yardım etmekten zevk alan insanlara kesinlikle tıp bölümünü öneririm. Sakarya Tıp’a gelirsek okulumuzun akademik kadrosu ve öğrenci yanlısı tavrı nedeniyle kesinlikle tavsiye ederim.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
→ Tıp bölümünü sadece iyi bir gelir kaynağı veya statü belirtisi olarak görüp tercih edecek arkadaşlarımdan da hayallerinin peşinden gitmelerini rica ediyorum. Hiçbir şey sizin hayatınızın geri kalanında mutlu olmanızdan daha önemli değil. Sağlıkla kalın 🙂
SORULARINIZ İÇİN: