• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→   Merhaba ben Büşra Vıraca. Sakarya üniversitesi tıp fakültesi 3. Sınıf öğrencisiyim.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→   Önemli olduğunu düşünmüyorum. 6 senelik eğitimin sonunda nereden mezun olduğuna bakılmadan görevine yerleştiriliyorsun. Elbette eğitim şartları ve üniversitenin size sunduğu imkanlar çok önemli. Tercih yaparken akademik kadroya, laboratuvar imkanlarına, kadavra sayısına, sınav sistemine ve zorluğuna dikkat edilmeli.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→   Sakarya üniversitesi eğitim, akademik kadro, sosyal etkinlikler, kütüphane açısından iyi ve yeterli bir üniversite. Tıp fakültesinin kampüs dışında ve merkeze uzak olması en büyük dezavantajı. Yurtta kalındığında yol ve zaman problem oluyor. Yol çekmek istemeyenler için yakınlarda eve çıkmak daha uygun.  

  • Tıp okumak zor mu?

→   Zor. Ama bu demek değil ki yapılamaz. Hatta neyi nasıl yapman gerektiğini öğrendikten sonra o zorluğu hiç fark etmiyorsun. Ben ve arkadaşlarım ortalama bir çalışmayla hem okulu hem de sosyal hayatımızı yürütebiliyoruz. Bundan sonra hayatınız sadece dersler olacak, ders çalışmaktan başka şeylere vaktiniz kalmayacak gibi söylentilere kulak asmayın. İstiyorsanız kesinlikle her şey yapılabilir.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→   Üniversitemizin kampüsü oldukça güzel. Bir öğrencinin üniversite hayatından beklentisini karşılayacak imkanlara sahip. Maalesef tıp fakültemiz bu imkanların dışında. Konumu sebebiyle sosyal imkanlarımız oldukça kısıtlı. Bazen öğrenci hayatı yerine emekli hayatı yaşıyor gibi hissettiriyor ama zamanla alışıyorsunuz 😀

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→   Bence Sakarya öğrenci için ideal bir şehir. Öğrenci bütçesiyle istediklerini yapabildiğin, kira ve diğer masraflarda zorlanmadan geçinebildiğin uygun bir yer. (Kiralar diğer şehirlerde okuyan arkadaşlarınızın kıskanacağı derecede makul 😀 )

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→   İlk anatomi labımızda kadavrayı görme fırsatımız oldu. Söylendiği  gibi kadavra görünce bayılma ya da bir süre yemek yiyememe gibi durumlar bizde yaşanmadı. Her şey gayet normaldi. Mesleğimizi en iyi şekilde yapabilmek için kadavranın önemini bilmek ve bunun farkında olmak o korkutuculuğu siliyor zaten.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→   Yıl içerisinde 5 komite+final+büt şeklinde bir sınav sistemimiz var. Final sınavından muaf olmak için komitelerimizin ağırlıklı ortalamasının 80 üzeri olması ve her sınavımızın 60ın üzerinde olması gerekiyor. Ortalamamız 60 ve 80 arasında ise sene sonu finale girerek sınıf geçiyoruz. Finalle beraber ortalaması 60ın altında kalanlar ise büte giriyor.

Her komite 100 soruluk çoktan seçmeli bir sınav. Ders yoğunluğu ve derslerin soru sayıları komite komite değişiyor. Zaman olarak da ortalama 6 haftada 1 komite oluyor.

  • Sınıfı geçmek çok zor mu? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→   Sınav tarihlerimiz ve kurullarımızdaki dersler yıl başında belli oluyor. Planlı olunduğunda sınavlardan iyi almak ve sınıf geçmek hiç de zor değil.  Yapmanız gereken şey zamanı verimli kullanmayı ve verimli çalışmayı öğrenmek. Bu sayede sürekli ders çalışmanız gerekmez hem de sosyal hayatınıza da vakit ayırabilirsiniz.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→   Ders çalışmada en önemli nokta işlenen dersi dinlemiş olmak. Böylece sonrasındaki çalışma yükü oldukça hafifliyor. Ayrıca ezberi kötü olan birisi olarak söyleyebilirim ki ezberden ziyade bolca tekrar ve bağlantılar kurarak çalışmak yeterli olacaktır. Tabi ki bazen ezberin de gerektiği oluyor ama bunu da bolca tekrarla halletmek mümkün.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→   Birinci sınıftan itibaren belirli kurullarımızda belirli derslerin pratiklerini yapıyoruz.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→   4. sınıftan itibaren tüm derslerimiz hastanede işleniyor.

  • TUS nedir?

→   Tıpta Uzmanlık Sınavı: 6 senelik öğrenimini bitirmiş tıp mezunlarının girdiği branş seçme sınavıdır.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→   TUS’tan sonra puanınıza göre bir tercih yapabilirsiniz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→   Sakarya Üniversitesini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Başarılı akademik kadrosu, öğrenciye verilen değer, sıcak ve samimi arkadaş ortamı her zaman iyi ki dedirten başlıca sebepler.

Gerçekten hekim olmak isteyen ve bu sene tercih yapacak olan arkadaşlarım kesinlikle korkmayın. Etraftan duyduklarınızla, bölümün uzunluğu-zorluğu dolayısıyla bir çekince içine girmeyin. Sevdikten ve istedikten sonra başarılamayacak şey yok. Aynı şekilde para, statü, aile isteği gibi sebeplerle bu bölümü tercih edecek arkadaşlarım çok iyi düşünün. Tek bir hayatınız var ve bunu istemediğiniz bir işi yaparak harcamayın. Üstelik sadece kendi hayatınızı değil sonrasında size kendi canını emanet etmiş bir sürü insanın hayatını da düşünün.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→   Yeni bir hayatın başındasınız. Başlarda biraz korkutucu gelebilir ama sonrasında çok güzel şeyler sizi bekliyor. Öğrenme eylemi her zaman devam etse de bunlar son öğrencilik yıllarınız. Kıymetini bilin. Dolu dolu geçirin. Sağlıkla kalın.

SORULARINIZ İÇİN: