- Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
Merhabalar, ben Emine Karahan. Sakarya tıp fakültesinde 4. Sınıf öğrencisiyim.
- Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
Elbette şartlar bağlamında bakarsak hangi üniversitede okuduğun önemli ama her tıp fakültesi aşağı yukarı aynı yöntemle ders veriyor. Akademik kadroyla beraber eğitim araştırma hastanesinin bütünlüğü hekimlik için yeterli seviyede eğitim sunuyor.
- Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
Avantajlarını şöyle sıralayayım; kampüsümüz oldukça güzel ve büyük. Gerek kütüphanesiyle gerek de kafa dağıtıp rahatlayacağınız alan olarak çeşitli yerler mevcut. Normalde tıp fakültesi kampüs dışında Korucuk’ta eğitim veriyor. Ama artan öğrenci sayısından dolayı dekanlık ilk üç dönemin derslerini kampüsteki kongre merkezinde işlemesine karar verdi. Artık sadece uygulama dersleri ve sınavlarımız için Korucuk’a gidiyoruz. Korucuk kampüse 40 dk lık mesafede. KYK yurtları kampüs çevresinde bulunuyor. Ulaşım Sakarya’da oldukça kolay. Belediye otobüsleri, dolmuşlar çok sık kullanılıyor.
Dezavantaj yönünden bakarsak, bu sene sınıflar kampüse taşındığı için dönemler arası iletişim sağlamak zorlaştı maalesef.
- Tıp okumak zor mu?
Sonuçta 6 yıllık bir eğitim var. Bir çalışma düzen oluşturamayan kişi için zor olacaktır. Ama sistemi kavradıktan sonra bölümü seviyorsanız üstesinden gelebilirsiniz.☺
- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
Ben 2. Sınıfı Korucuk’ta, 3. Sınıfı kampüste okuyan bir öğrenci olarak iki yeri de deneyimledim. Korucuk’tan kampüse geçtiğimiz için her açıdan rahat ettik. Ulaşım daha kolay ve sosyal aktiviteler için kampüsün imkanları daha fazla. Farklı birçok öğrenci topluluğu da var. Hocalarımızla kolay bir şekilde iletişim kurabiliyoruz. Kadromuzu o yüzden beğeniyorum.
- Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
Sakarya konum olarak çok avantajlı bir yerde. İstanbula, Ankaraya trenle rahatlıkla gidilebilir. Hakeza şehir içi ulaşımda kolay. Ayrıca, Kampüs çevresinde kalabileceğiniz özel yurtlar, apartlar evler mevcut.
- Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
Kadavrayı ilk defa 1. Sınıfta gördüm. Anatomide Keziban hocaya ilk gün yalvaran herkes görebilir diye düşünüyorum.
- Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
İlk 3 yıl sınavlar komite (kurul) sınavı şeklinde. Yılda 5 ya da 6 kurul oluyor. 5-6 haftalık ders döneminden sonra son hafta 100 soruluk test sınav şeklinde kurul sınavı yapılıyor. Sınıf geçme notu 60. Kurul ortalamaları 80 nin altında olan öğrenciler yıl sonu final sınavına giriyor. Finalle beraber ortalamsı 60 ın altında olan öğrenciler bütünlemeye kalıyor.
- Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
Sınıf geçmek bizim fakülte için o kadar da zor değil. Düzenli çalışan herkesin rahatlıkla geçeceğini düşünüyorum. Hocalarımızın da öğrenci yanlısı olmasının bunda payı var bence.
- Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
Bir sayısalcı olarak tıp fakültesine gelseniz de ezber yeteneğiniz bir hayli gelişiyor. Çünkü teorik bilgi yükü çok fazla, bir yerden sonra kişi kendine göre bir çalışma stili oluşturuyor. Benim için ise derste konuyu kavrayıp üstüne tekrar yapmak en rahat öğrenme yöntemi.
- Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
Uygulama derslerimiz 1. Sınıftan itibaren başlıyor. Laboratuvar dersleri, tıp simülasyon odasında ilk yardım dersleri, hastanede klinik branştan bazı temel eğitimler veriliyor.
- Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
Hastane dersleri 4. Sınıfta başlıyor. Son 3 yıl tamamen hastanede geçiyor. Ama biz 3. Sınıf uygulama derslerimizi de hastanede aldık.
- TUS nedir?
Tıpta uzmanlık sınavıdır. 6 yıllık tıp eğitiminden sonra uzmanlık yapmak isteyenler sınava girer.
- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
Bölüm seçmek isteyen öğrenciler 6 yıl bittikten sonra TUS sınavına girerek bölüm seçerler. Yeterli puan alanlar uzmanlaşmak istedikleri dalda istedikleri hastanede asistanlığa başlarlar.
- Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
Kesinlikle gönlünüzden geçen bölümü tercih etmelerini tavsiye ederim. Tıp fakültesi uzun ve yıpratıcı bir eğitim içeriyor ama insanların sağlığına dokunabilme, yardımcı olabilme duygusuna kesinlikle değeceğini düşünüyorum. Ben isteyerek bu bölümü yazdım, pişman da olmadım.
- Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Eğitimin keyfini çıkaracağınız, Kendinizi en çok geliştireceğiniz yer üniversite. Sadece ders odaklı değil sosyal kültürel alanda kendinize bir şeyler katmaya çalışın. Ne seçerseniz ve hangi mesleği yaparsanız yapın mutlu olacağınız yerde olun ☺