• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→ Merve Akbaş, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 4.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→ Elbette önemli; fakültenin kadrosunun iyi olması, üniversitenin kişinin kendini geliştirmesi için sunacağı olanakları, şehrin sunacakları.. gibi kriterlerin önemli olduğunu düşünüyorum.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→Kampüs içinde ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz mini bir avm bulunmakta, tramvayın kampüs içinde dolaşması ulaşımı kolaylaştırmakta, ayrıca fakülte bünyesinde bulunan öğrenci kulüpleri öğrenciye olumlu katkılarda bulunmaktadır. Tıp fakültesinin öğrencilerine özel kütüphanesinin bulunması ders çalışmak için sessiz bir ortam sağlamakta ve kitap kaynağı olmaktadır.Fakültemiz akredite bir fakültedir.Fakültenin öğrenci kapasitesine nazaran kantin alanı ve ders aralarında vakit geçirilecek alan yetersizliği mevcut.Fakültede derslere girme zorunluluğu mevcut ve bu konuda öğrenciyi çok fazla sıkıyorlar.Fakültede finalsiz geçiş hakkı bulunmamaktadır.

  • Tıp okumak zor mu?

→ Tıp okumak elbette zor 😅 Aile zoru ile yazan arkadaşlara tıp fakültesini tercih etmelerini önermem.Ben severek gittim ve yıldığım zamanlar oluyor.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→ Fakültemiz gerek öğrenci toplulukları olsun gerek öğretim görevlilerimiz olsun samimi bir ortama sahip. Öğrenci, öğretmen işbirliği ile kongreler, sunumlar, tiyatrolar ve birçok aktivitede bulunarak kendinizi geliştirebileceğiniz bir ortama sahip.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→ Konya’da ulaşım için tramvay, dolmuş ve otobüs kullanılabilir. Kampüsten şehir merkezine kadar uzanan tramvay hattı mevcut.Kampüsten şehir merkezine gidiş bir saat sürüyor.Kampüs etrafında fazla sayıda kyk, vakıf ve özel yurtlar mevcut.Konya’da öğrenci apartları maalesef mevcut değil.Ev kiraları özel yurt fiyatlarına nazaran daha hesaplı.Konya sanatsal aktivitelere katılabileceğiniz, çeşitli kurslara katılarak kendinizi geliştirebileceğiniz sakin ve huzurlu bir şehir.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→ Kadavrayı ikinci sınıfta anatomi derslerinde gördük.Anatomi dersini aldığımız için, kadavraya bir insan cesedi olarak değil öğrenmem gereken yapılar olarak baktım.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→ Yılda beş veya altı komite ve sene sonunda final sınavına giriyoruz.Komite ; bir veya iki aylık bir sürecin sonunda görülen tüm derslerin yaklaşık iki saatlik bir sınavla verilmesi.Geçme notumuz 60, ve finalsiz geçiş hakkımız yok.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→ Senenin başından beri her komiteyi sıkı tutarak düzenli bir şekilde çalışılırsa sınıf rahat bir şekilde geçilir. Kendimden örnek verecek olursam her komite sonrası kendime bir hafta tatil veriyorum, sonrasında komite sınavına kadar zamanımın büyük bir kısmını ders çalışmaya ayırıyorum. Kalan vakitlerimi de stres atabileceğim aktiviteler ile doldurabiliyorum.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→ Aslında ezber yapmayı çok seven bir insan değilim. Genelde konunun mantığını öğrenmeye çalışıyorum. Bu şekilde daha kalıcı olduğuna ve TUS’a da yararı.olduğunu düşünüyorum. Fakat kısa sürede yoğun bir bilgi birikimini bize yükledikleri için her konunun mantığını öğrenmeye vakit kalmıyor, ezbere başvurduğumuz zamanlar oluyor bu yüzden.Sınav haftası hızlıca okumak için kısa özetler alarak ders çalışıyorum.

  • Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→ Pratik dersler birinci sınıftan itibaren başlıyor.

  • Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→ Hastanedeki derslerimiz dördüncü sınıfta başlıyor.

  • TUS nedir?

→ TUS tıpta uzmanlık yapmak isteyen hekimlerin girdiği bir sınav.Altı yılın sonunda ÖSYM’nin herhangi bir dil sınavından 50 üstü almış her hekim TUS sınavına girebilir , ve aldıkları puana göre bölüm tercihlerini yaparlar, bölüme göre 3-6 yıl sonunda uzman hekim olurlar.

  • Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→ Bölüm seçimi TUS sınavı sonrası puanlara göre yapılıyor.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→ Evet, öneririm. Buyurun gelin

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→ Üniversite insanın kendini geliştirebileceği ortamlar sunan çok önemli bir fırsat. Biz genç nesil olarak kendimizi güzel eğitelim ki ülkemiz gelişsin. Zaman çok kıymetli bir hazine ve ömür ertelemeye yer vermeyecek kadar kısa. O yüzden yapmayı düşündüğümüz ne kadar iyi şey varsa şimdi işe koyulmalıyız.
Tıp isteyen arkadaşlara da son söz olarak sevdiğim bir hocamın sözünü söylemek istiyorum ” hekimlik sizin kendi üstünüze göre biçip dikebileceğiniz bir kıyafet değildir. Hekimliğin belli bir kalıbı vardır ve siz o kalıba girmek için zaman zaman kendinizi yontmalısınız zaman zaman da kendinize bir şeyler katmalısınız.”

SORULARINIZ İÇİN: