• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Merhaba, ismim Safinaz Zından, Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim:)

  • FTR nedir, bize bölümünü biraz açıklayabilir misin?

→  Fizyotrerapi ve Rehabilitasyon; kişi ve toplum sağlığını önemli ölçüde etkileyen, sosyal ve ekonomik kayıplara ve çeşitli fonksiyon bozukluklarına neden olan hastalık, yaşlılık, ağrı, yaralanma veya diğer tüm durumlarda bireyin fiziksel fonksiyonunun korunması ve en üst düzeye çıkarılmasını hedefleyen ve rehabilitasyon hizmetlerini içeren tıbbi uzmanlık dalıdır. Bölümden mezun olduktan sonra Fizyoterapist ünvanına sahip olunuyor. Fizyoterapistler, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastalara gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelleridir.
FTR maddi anlamda sizi zorlayacak bir bölüm değildir. Fizyoterapistler çok fazla yardımcı araç kullanmadan, kendi elleri ve vücudunu kullanarak hastayı tedavi eder. Bundan dolayı fiziksel olarak efor sarfedilen bir meslektir.
Not: Fizyoterapistler toplumun çoğunun dediği gibi masajcı, hemşire, kırıkçı, çıkıkçı değildir. Ya da tek işleri kol bacak kaldır- indir değildir. Fizyoterapi tıpın ayrılamaz bir bütünüdür. Bu bölümdeki herkes bilir, bir söz vardır; Doktorlar hayat kurtarır, Fizyoterapistler o hayata anlam katar. Örneğin, bir ortopedist kırık ameliyatını ne kadar güzel yaparsa yapsın, eğer hasta, ameliyat sonrası fizyoterapi görmezse ya da fizyoterapist işini güzel yapmazsa evet, hasta bir bacağa sahip olur ama bu fonksiyonel bir bacak olmaz.

  • FTR eğitimi kaç yıl sürüyor?

→  Fizyoterapist ünvanına sahip olabilmek ve fizyoterapist olarak işe başlayabilmek için, 4 yıllık lisans eğitimi almış olmak yeterli olmakla beraber, fizyoterapinin herhangi alanında uzmanlaşmak için 4 yılın üzerine eğitim alınabiliyor.

  • Mezun olduktan sonra nerelerde çalışabiliyorsunuz?

→  Mezun olduktan sonraki çalışma alanlarını genel olarak şöyle sıralayabiliriz;
1-)Yataklı Tedavi Merkezleri (Üniversite, Devlet ve Sigorta Hasteneleri vb…)
Ortopedi ve Travmatoloji
Nöroloji / Pediatrik Nöroloji
Psikiatri
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Genel Cerrahi
Kardiyoloji
Kalp damar cerrahisi
Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi
Çocuk Hastalıkları
Üroloji
Onkoloji
Kadın Doğum
Kulak-Burun-Boğaz
Tüm Yoğun Bakımlar
Plastik Cerrahi / Yanık Üniteleri
Romatoloji
Acil Servis Üniteleri
Diş Üniteleri
2-)Rehabilitasyon Merkezleri / Protez-Ortez Üniteleri
3-)Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri
4-)Endüstri Alanları
5-)Okullar
6-)Spor Klüpleri
7-)Huzur Evleri
8-)Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri
9-)Kaplıca Merkezleri

  • Atama süreci nasıl? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→  Kamu sektöründe çalışabilmek için KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek sınavlarına girmek gerekiyor. Alan sınavı yapılmıyor.
KPSS sınavı 2 yılda bir oluyor ve bu sınav eğer öğrenim sürecinde 4.sınıfında denk gelmiyorsa 3.sınıfta girebiliyorsun ve üniversite bittiğinde 3.sınıfta girmiş olduğun KPSS puanıyla atanabiliyorsun.
Maalesef atama puanları çok yüksek ve alımlar çok az durumda. 2020 KPSS atama taban puanı, 88.

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

→  İkinci sınıf ve üçüncü sınıf sonunda 3’er hafta olmak üzere toplamda 6 hafta zorunlu yaz stajı yapıyoruz. Staj yapacağımız yeri ve zamanını kendimiz ayarlıyoruz. Dördüncü sınıfta tüm yıl hastanenin farklı departmantlarında ve üniversitemizin ayarladığı yerlerde haftanın 5 günü zorunlu staj yapıyoruz.

  • Hangi sektörlerde staj yapıyorsunuz?

→  Devlet hastaneleri, özel hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, yaşlı bakım evleri, huzur evleri vb. staj yapabiliyoruz.

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan bahseder misin?

→  Üniversitenin kampüs içerisinde kendisine ait bir hastanesinin olması bizim staj yapabilmemiz için çok büyük avantaj sağlıyor. Bölümümüze ait bir fakültesinin olmaması, yeterli dersliklerin olmaması, ders ekipmanlarının yetersiz oluşu ve şehrin küçük olmasından dolayı bölümümüzle alakalı çok fazla etkinlik, kongre yapılamıyor oluşu bizim için bir dezavantaj.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Üniversite ile alakalı en çok sevdiğim şeylerden bir tanesi sanırım büyüük bir kampüsünün olması, yeşilliğinin bol olması:) Kampüs içerisinde, öğrenci yemekhanesi, amfi, yurt, kütüphane, yaşam merkezi, kültür merkezi, spor salonu gibi öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve güzel vakit geçirebilecek yerler mevcut.:)

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)

→  Öğrenci olması zor bir şehir değil. Konaklama konusunda sorun yok diyebiliriz. Yeterli sayıda KYK, özel öğrenci yurtları ve apartlar mevcut. Kyk fiyatları uygun ama özel öğrenci yurtları ve apartlar biraz pahalı. Küçük bir şehir olduğundan dolayı, ulaşım sıkıntısı pek yok:) Etrafında ve ilçelerinde gezilecek doğal güzellikleri olan ,şehir içinde oldukça fazla kafesi bulunan bir şehir.

  • Pratik dersleriniz nasıl oluyor? Bahseder misiniz?

→  Öğrencilerden birisi manken oluyor.( bunun için çoğu zaman öğrenci kendisi gönüllü oluyor) Dersin hocası, o kişi üzerinde uygulamalı olarak dersi anlatıyor. Sonrasında bizler arkadaşlarımızla birbirimiz üzerinde pratik çalışıyoruz.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→  Dönemde 2 sınava giriyoruz. Birincisine vize ikincisine final deniliyor. Not ortalamasına final sınavı daha çok etki ediyor. 1. Sınıfta uygulamalı dersimiz yok, hepsi teorik oluyor. Sadece Anotomi dersi için laboratuvar dersi ve sınavı yapılıyor. 2. Sınıftan itibaren uygulamalı derslerimiz oluyor, bunların vize sınavını teorik olarak, final sınavını ise uygulamalı ve teorik olarak yapıyoruz. Uygulamalı sınavlarda 2 kişilik gruplar halinde sınava giriyoruz. Birer tane soru kağıdı çekiyoruz. Çıkan soruyu yanımızdaki kişi üzerinde uygulamalı olarak cevaplıyoruz. Sınavları geçmek çok kolay değil ama geçip geçmemek ya da zorluk, kolaylık daha çok öğrenciyle alakalı bir durum; eğer bölüm sevilirse, çalışma son geceye bırakılmassa, pratik sınavlar için yeterli uygulama yapılırsa o zaman o kadar da zor değil. Eğer dersi geçemezse öğrenci, bütünleme sınavına giriyor. (son şans gibi düşünebiliriz 🙃) O sınavdan da geçilemezse dersten kalmış olunuyor ve seneye tekrar o dersi almak gerekiyor.

SORULARINIZ İÇİN: