• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

 →  Merhaba, ismim Livanur Tanrıöver, Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Hemşirelik bölümünü okuyorum. 3.sınıfa geçtim.

  • Hemşirelik eğitimi kaç yıl sürüyor?

→ 4 yıl sürüyor.

  • Hemşirelik bölümünü neden seçtin, istediğin bir bölüm müydü?

→  Hemşirelik bölümü tercih yaparken istediğim bir bölüm değildi, tıp istiyordum ama mezuna kalmış olmama rağmen istediğim puanı elde edemediğimi gördüğümde oturup düşündüm. Tıpı istememin sebebi eğer insanların yaşam kalitesini arttırmaksa, tedavi uyguladığın hastaların iyileşme sürecini görüp mesleki bir doyum yaşamaksa, hastaneye gelen hastalardan memnuniyet sözcükleri duyup; yaptığın iyiliğe karşı dualarını almaksa bunların her birini eğer bulunduğun yerin hakkını verirsen hemşire olduğunda da yaşayacaksın, belki bizzat tanı koyamayacaksın evet ama konulan tanının tedavisini uygulayınca hastanın şifa bulmasına vesile olacaksın Liva, dedim kendime ve benim için doğru olduğuna inandığım bölümü tercih ettim. Beni hemşireliği tercih etmeye iten neden buydu.

  • Atama süreci nasıl ? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→  2 yılda bir KPSS sınavı oluyor ve bu sınav eğer öğrenim sürecinde 4.sınıfında denk gelmiyorsa 3.sınıfta girebiliyorsun ve üniversite bittiğinde 3.sınıfta girmiş olduğun KPSS puanıyla atanabiliyorsun. Bölümümüze özel yapılan herhangi bir sınav bulunmuyor, sadece KPSS ile atama yapılıyor. Atama puanları ise oldukça düşük alımlar ise yeterli seviyede. 2020 Hemşirelik atamasının taban puanı 68.

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

  →  Evet staj yapıyorum, üniversiteden üniversiteye göre staj günleri değişebiliyor. Benim okuduğum okulda 1.sınıfın ilk döneminde staj yoktu, 2.döneminde ise 2 haftada bir staj gördük. 2.sınıfta ise her iki dönemde de her hafta bir gün staj yapmak zorunluydu. 3.sınıfın staj programı da 2.sınıf gibi olacak ama 4.sınıfta haftada 2 gün staja gidilecek.

     Saat 08.00’de staj başlayıp 17.00’de son bulmaktadır. Gideceğimiz servis hocalar tarafından belirleniyor. Ve bir dönemde 2 farklı serviste staj yapılacak şekilde ayarlanıyor. 2 farklı servis ve hastane desem daha doğru olur. Stajlarımızı SDÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve Isparta Şehir Hastanesi’nde gerçekleştiriyoruz. Staj esnasında bizimle ilgilenen staj hocaları oluyor ve bu hocalar staj esnasındaki uygulamalarımızı gözlemleyip yanlış veya eksik yaptığımız şeyler olursa bizi uyarıyor. Hocalarımız yapmış olduğu bu gözlemler tabiki sadece bizi uyarmak için değil not da vermek için bizi gözlemliyorlar hatta staj gününün sonuna doğru vizit yapılarak sorumlu olduğumuz hastaları ne kadar tanıyoruz, hasta hangi ilaçları kullanıyor veya hangi tür hastalıklara sahip, hastalığının tedavileri neler gibi soruların yanıtlarını vizitde bizden sorumlu olan hocamıza aktarıyoruz.

     Dönem içerisinde derslerden ziyade staj günlerini daha çok sevip, iple çektiğim söylenebilir. Çünkü teorik derslerde öğrendiğin bilgileri pratiğe dökmenin en güzel yolu staj. Birde hastalarla geçirdiğin vakit, hastaların dertlerini bir nebze olsun hafifletebildiğini görmek ve yaşam hikayelerini dinlemek dinlerken yaşamak, yaşarken empati kurmak paha biçilemez. Mesela hiç beklemediğiniz bir anda hastanız tarafından manevi torun ilan edilebiliyorsunuz. Bu tür durumlara da gitmeden kendinizi hazırlayın.:)

  • Hemşireler nerelerde çalışabilir?

→  Hastanelerde, ana okulunda ve kreşlerde, okullarda, Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde, Ceza ve Tutukevlerinde, Aile Sağlık Merkezlerinde çalışabilmektedirler.

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan bahseder misin?

  →  Bölüm adına üniversitemin bana sağladığı avantaj, staj gördüğümüz hastanenin kampüs içerisinde olup dersliklerimizle çok yakın olmasını söyleyebilirim.

     Dezavantaj ise üniversitemin Sağlık Bilimleri Fakültesi var ama fakülteye özel derslikleri yok denecek kadar az.

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Bir önceki soruda da ifade ettiğim gibi kendimize ait bir bina veya derslik yok diyebiliriz. Öğrenimi Hukuk Fakültesinin ve Tıp Fakültesinin dersliklerinde görüyoruz. Bu çok büyük bir sorun teşkil ediyor mu diye soracak olursanız, hayır bence etmiyor. İlk başta yadırgansa da bir süre sonra insan alışıyor.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı?(ulaşım, kira vs.)

→  Üniversite için tekrar bir tercih yapacak olsam yine Isparta’yı tercih ederdim diyebilirim. Isparta’nın eski KYK’sı zaten üniversitenin batı yerleşkesinde bulunuyor ve öğrenim görülen yere yürüme mesafesinde. Yeni KYK ise biraz uzak düşüyor ama her zaman yurda ait otobüsler üniversiteye gidip geliyor. Apart fiyatları da oldukça uygun. Rahat bir şekilde 2+1 her şey dahil kirası 850 liraya apart bulabilirsiniz. Çok da geniş çaplı bir şehir olamadığından dolayı da ulaşım oldukça rahat.

  • Pratik dersleriniz nasıl oluyor? Bahseder misiniz?

  →  1. sınıfta pratik dersler daha çok ağırlıkta. Derste öğrendiğimiz teorik bilgileri laboratuvar derslerinde makete uygulayarak veya basit bir işlemse öğretim üyesinin gözlemiyle birlikte de birbirimize uygulayabiliyoruz.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→  Dönem içerisinde vize, final ve bütünleme olmak üzere 3 tane sınav var. Ana ders değilse eğer vize ve final ortalamanız çanın altında kaldıysa dersten kalmış oluyorsunuz ve bütünleme sınavına girerek ortalamadan yüksek aldığınız taktirde dersten geçebiliyorsunuz. Ana derslerde ise çan uygulanmıyor, ortalamanız 60’ın altında ise kalmış olup bütünlemeye girmek durumunda oluyorsunuz.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Hemşirelik düşünüyorlarsa eğer Süleyman Demirel Üniversitesini gözü kapalı bir şekilde öneririm.

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Üniversiteye geçmeden önce herkes tarafından verilen bir öğüt vardır. “Kendini ne kadar geliştirebiliyorsan geliştir, çünkü üniversite bitince buna pek vaktin kalmayacak.” Duymaktan çok sıkıldığım bir cümleydi ama inanın ne yapılıyorsa üniversitede yapılıyor. Üniversiteye geçince kendi çapında da bir şeyler yapan arkadaşlarım var ama kulüple ilerleyince daha sistematik ve disiplinli bir şekilde oluyor. Farklı etkinliklere katılıyorsun, çevre ediniyorsun, muhabbetini ilerletiyorsun… Bana kalırsa üniversiteye geçince yapacağınız ilk iş kulüpleri enine boyuna araştırmak olsun. Kendi görüşlerinize yakın hissettiğiniz kulüpleri araştırın ve o kulüple birlikte ilerleyin. Bu açıdan sağlık alanında kendinizi geliştirmek ve çevrenize de fayda sağlamak isterseniz SİHAT’e gelmenizi tavsiye ederim.

SORULARINIZ İÇİN: