Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Arzu AKIŞ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ebelik bölümü 2023 mezunuyum. Anlaşılacağı üzere henüz çok taze mezunlardanım

Ebelik nedir? Bize bölümünü biraz açıklayabilir misin?
Öncelikle ebe kimdir onu kısa bir şekilde tanımakla başlayalım derim. Ebe; gebelik
sırasında, doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakımları ve danışmanlığı sağlayan, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptıran ve yenidoğanın bakımını yapan kişidir. Bizler ebelik bölümünde de doğum öncesi, doğum esnası ve sonrasında yapılması gereken tüm aşamaları ayrıntılı bir şekilde öğrenmekteyiz. Yani mezun olan bir ebelik öğrencisi hem doğumu gerçekleştirebilecek donanıma, hem de yenidoğanın bakımını sağlayabilecek bilgi ve pratiğe sahip oluyor ☺


Ebelik bölümünü sadece kız öğrenciler mi tercih yapabiliyor?
Evet. Kısa bir dönemliğine erkek öğrenciler için de tercih hakkı verilmiş olsa da şu an tercih kılavuzunda sadece kız öğrencilere yönelik.


Ebelik eğitimi kaç yıl sürüyor?
Ebelik bölümü dört yıllık lisans programıdır. Mezun olunca ‘ebe’ unvanı alınmaktadır. Ebelik bölümünün herhangi bir alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler ise mezun olduktan sonra iki yıl olan yüksek lisans yapması gerekmektedir.


Mezun olduktan sonra nerelerde çalışabiliyorsunuz?
Devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, aile sağlığı
merkezi, toplum sağlığı merkezi gibi kuruluşlarda çalışma imkanına sahip oluyoruz. Hastanede çoğunlukla doğumhane, kadın doğum servisi, yenidoğan servisinde, yenidoğan yoğunbakım gibi alanlarda çalışabiliyoruz.
Atama süreci nasıl? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?
Kamu sektöründe çalışabilmek için KPSS’ye (Kamu Personel Seçme Sınavı)
giriyoruz. Bu sınavda Genel Kültür Genel Yetenek dediğimiz iki başlık altındaki
derslerden sorumluyuz. Ayrıyeten bir alan sınavımız yok. KPSS’de bizim için iki yılda bir oluyor. Örneğin 2022,2024,2026 yıllarında… Bu şekilde puanımızı bir sonraki sınava kadar olan atamalarda kullanabiliyoruz. Atamalarımız şu an için çok iyi diyebiliriz. Ortalama en az 65 gibi bir puan ile atanabiliyoruz. Her üniversitede bölümümüz olmadığı için ve ihtiyacın da olmasından dolayı şu an için atamalar iyi.


Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?
Elbette. Üniversiteye göre çok az değişiklikler olsa da bizim üniversitemizde birinci sınıfın bahar döneminde laboratuvarda pratiklere başlıyoruz ve dönem bitmeden birkaç hafta hastanede gözlem yapıyoruz. Asıl staja çıkışımız ise ikinci sınıf diyebilirim. Uygulaması olan derslerin hastanede stajları oluyor ve bilgilerimizi pratiğe dökme imkanına sahip oluyoruz. Aynı şekilde
üçüncü sınıfta da uygulaması olan derslerin hastanede stajını yapıyoruz. Staj için
belirli periyotlarda hem üniversite hastanesine hem de Isparta Şehir Hastanesine
gidiyoruz. Üçüncü sınıfın yaz ayında ise Doğum dersinin yaz stajı oluyor ve istediğimiz şehirdeki hastane ile anlaşarak 20 iş gününü içeren yaz stajımız oluyor. Dördüncü sınıfta da klinik sahada entegre uygulamalar dersi olmakla birlikte bu dersin haftanın üç gününde hastanede staj yapıyoruz. NOT: Tamamlamamız gereken Kriter Defteri var. Bu defter 2.sınıfta veriliyor ve 4.sınıf sonuna kadar tamamlamamız isteniyor. Bizden istenen; 100 gebe takibi, 100
yenidoğan takibi, 40 doğum, 100 gebelik sonrası izlem gibi kriterler.


Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlarından bahseder
misin?

Önce avantajlarından bahsetmek isterim. Üniversitemiz ulaşım ve arazi yapısı olarak
güzel bir konumda. Merkezden uzakta olması merkezin yaydığı gürültüden
uzaklaştırıyor ve öğrencilik duygusunu hissettiriyor. Buna rağmen tek bir vasıtayla
merkezden ve KYK yurtlarından üniversiteye gelmek oldukça kolay. Üniversite
bünyesinde katılabileceğiniz birçok topluluk ve kulüpler mevcut. Her topluluğun kendi içerisinde etkinlikleri oluyor ve farklı insanlar, farklı ortamlar görmemizi sağlıyor. Isparta şehrinin küçük olması kişiye göre avantaj ya da dezavantaj olarak değişir. Küçük bir şehirde ulaşımın kolay olması istediğiniz yere kısa zamanda varmanızı sağlamakta. Ve Isparta küçük bir şehir olsa da çok fazla öğrenci olduğu için öğrenciye yönelik aktiviteleri mevcut. Bu biraz kişisel bir durum demem en doğrusu olur.


Fakülte ve kampüs ortamı nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?
Kampüs içerisinde fakülteler arası ulaşım oldukça kolay. Tüm fakültelere yürüyerek gidilebiliyor. Doğu ve Batı kampüsü olarak ikiye ayrılıyor ve Sağlık Bilimleri Fakültesi/Dekanlığı Doğu kampüsünde bulunuyor. Maalesef kendimize ait bir fakültemizin olmaması ve dersliklerin, labaratuvarın yetersiz oluşu bir dezavantaj. Binamız dekanlık binası ve yeterli sayıda derslik yok maalesef.
Ancak üniversite hastanesinin kampus içerisinde olması ulaşımı kolaylaştırıyor.
Isparta Şehir Hastanesi’nde de staja çıktığımızı söylemiştim. O hastaneye de
üniversiteden tek vasıtayla gidilebiliyor. Sınıf geçme durumu ne çok zor ne de çok kolay. Bazı dönemler oldukça yoğun geçiyor ve vaktinde çalışılması önemli oluyor. Son gün çalışırım denirse şayet bilin ki dersten kalmak muhtemel ☺ Vaktinde çalışmayla halledilebilir.

Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
Eğer içinizde bir heyecan, ufak bir dürtü varsa ve kendinizi hastanede çalışmaya,
hastalarla iletişimde olmakta iyi görüyorsanız tercih edin derim. Gelen hastaların
işlemlerden sonraki tebessümü tüm yorgunluğa değiyor diyebilirim. İnsanlarla olan iletişiminizin iyi olması ve güler yüzlü olunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizlere gelen kişilerin gülen gözlere ve yardım etmeyi seven kişilere ihtiyaçları oluyor.


Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımıza söylemek istediğin bir şey var
mı?

Umuyorum ki gönlünüz hangi bölümde ve hangi şehirde heyecan duyuyorsa ve sizler için orası iyi olacaksa öyle olur. Biraz stresli bir dönem ancak üniversiteye başlayınca farklı bir ortamda çok daha sosyal biri olacaksınız. Sevdiğiniz ve o alanda mutlu olacağınız meslekleriniz olur umarım.