Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Ülkü Sena Öztürk. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve artık dönem 5 öğrencisiyim.
Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?
Ben kimi zaman detaylarda boğulan biri olarak üniversite seçiminin önemli olduğunu düşünüyorum. Ama sonuçta hepimiz aynı bitiş çizgisine ulaşıyoruz.
Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir
Avantaj olarak ilk sırada hocalarımız diyebilirim. Sayıları (derslerin çoğuna prof girer) ve ulaşılabilir olmaları büyük bir artı.
Akredite olmasının yanında Trakya’dan da gelenlerle birlikte vaka çeşitliliği, lablarda kişi başına mikroskop, anatomide kadavra sayısı, hastane ve derslik binalarının yan yana hatta tüp geçitle bağlı olması, kampüsün içinde küçük bir çarşı, okul karşısında kütüphane olması diyebilirim.
Dezavantaj olarak Edirne’nin rüzgarlı kışını başa almak isterim. Bazı stajlarda sayımızın yüksek olmasıyla muayene odasına bazen sığamadığımız oluyor. Finalsiz geçenlerin neredeyse olmadığı ve bazı sınavların diğer fakültelerle çakıştığı zamanlar kütüphanede yer kalmaması durumu da oluyor.
Tıp okumak zor mu?
Tıp okumak kolay değil. Belli tavizler vermek gerekiyor, özellikle sınav yaklaşınca. Gülü seven dikenine katlanıyor bir yerde.
Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?
Ben ortamdan gayet memnunum. 3 sene yönetiminde bulunduğum topluluğun da faydası oldu tabi hem bana kattıklarıyla hem düzenlenen etkinliklerle. Kampüsteki küçük çarşı da dinlenme durağı olabiliyor.
Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)
Kampüs şehir merkezinde değil ama hastaneden ötürü ulaşımı hem kolay hem çabuk. İstanbul’a yakın ancak bu yüzden de diğer şehirlere uzak düşebiliyor. Şehir birçok yerden pahalı kalabilir malum sınırdayız. Kiralar hakkında pahalı olmaları dışında çok bilgim yok, ben KYK Yurdunda kalıyorum. Aynı kampüste ve okula 5-10 dk yürüme mesafesinde.
Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?
Kadavrayı dönem 1de ve 2nin yarısında gördük. İlk gördüğümde ürperdim açıkçası. Dört kadavranın ortasında durup ders dinlemek tuhaftı başta. Cesaret edip dokununca geçiyor ama 🙂
Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?
Bizde kurul sistemi var yani komite. İlk 3 sene, senede 4 kurul, her kurulda ara sınav ve kurul sonu sınavı bir de pratik sınav, sene sonunda da final (finalsiz geçme notu 85). Stajda yani 4 ve 5te ise sene sonu finali yok. Staj sınavlarından geçmek yeterli. Ve her ders kurulunda bir pdö dersi oluyor. Kurullar ise büyük başlıklar altında toplanan dersler ve konularla oluşturulan üniteler diye açıklayabilirim.
Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?
Çok zor değil. Ben ortalama bir öğrenci olarak sınava yakın zamanda yüksek tempoyla çalışarak hiç büte kalmadan geçtim. Sürekli ders çalışmıyorum ama bilmelisiniz ki tıp öğrencisi ne kadar çalışmadığını söylese de her zaman diğer fakültelerden daha çok çalışır.
Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?
Şöyle ki gelen her yeni konu bir öncekine ekleniyor. Bu yüzden öğrenerek çalışmak gerekir. Metotlar kişiden kişiye değişir. Ezber bir yerde olması gereken bir şey. Ben derslere çok fazla çalışamıyorum maalesef ama pratik dersleri çok önemsiyorum hem teorik bilgi verilip hem de gösterildiği için sınavlarda bu bilgileri kullanabiliyorum. Sınava çalışırken de hocaların notları üzerine not alıp onları okurum.
Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?
Dönem 1den itibaren başlıyoruz. Sayısı giderek artıyor.
Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?
Dönem 1de ayda bir kez olan hastane gezileri ile başlıyor aslında. Ama dönem 3te de çok az olmakla birlikte dönem 4te tam olarak staj dersleriyle hastanedeyiz diyebilirim.
TUS nedir?
Uğruna saatlerce çalışılıp binlerce lira harcanan tıpta uzmanlık sınavı olarak bildiğimiz bir sıralama sistemi
Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?
6 senelik tıp eğitimi sonunda tus sonucuyla birlikte bölüm seçimi yapıyoruz.
Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?
Ben 11 bin sıralamayla alabileceğim en iyi eğitimi aldığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Tıp okumayı gerçekten istiyorsanız yazın.
Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Öncelikle aramıza hoşgeldin demek isterim.
Mesleğini en iyi şekilde yapabilmek için kendini iyi yetiştirmelisin. Hakkında hayırlısı olması dileğiyle..