1- Merhaba, seni tanıyabilir miyiz?

 Merhaba ben  öğrencilerinden Beyzanur Alkış, bu sene 3.sınıftan 4. sınıfa geçiyorum. 2020 girişliyim.

2- Öncelikle tıp okumak nasıl bir şey, nasıl bir eğitim alıyorsunuz?

Tıp eğitimine genel bir bakış olarak toplamda 6 sene eğitim alıyoruz, 3 senesi preklinik 3 senesi klinik olacak şekilde. İlk 3 senemiz teorik ve temel bilimler ağırlıklı son 3 senemiz tamamen hastanede geçiyor. Aldığımız eğitimde sadece hastalık, tedavi gibi ilk akla gelebilecek şeyleri değil hastayla iletişimden tıp tarihine, rengarenk seçmeli derslerimizden girişimcilik gibi pek çok şeyi öğreniyoruz.

3- Tıp okumak söylenilen kadar zor mu? Sınıf geçmek ne kadar zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

Tıp okumak zor 🙂 Yeterli motivasyonunuz olsa bile isteksizliğe ve karamsarlığa düşebilirsiniz. Hekimliğe aşık olsanız bile bu yolda düşebilir hatta dönmeyi bile düşünebilirsiniz. Ama bu zorluğun sonundaki mükafat bence tüm bu sendelemelere değiyor. Hiçbir güzellik kolayca elde edilemeyeceği gibi hop diye sınıf geçmek de imkansız tabiki ama çokça çalışma ve sabırla halledilemeyecek bir şey de değil.

4- Okuduğun üniversitede okumak nasıl bir şey, üniversitenin iyi ve kötü yanları nelerdir?

YKS tercih sonuçları açıklandığından beri bana söylenen her zaman Uludağ’ın diğer tıp fakültelerine göre daha zor olduğu ama çok iyi hekimler olarak mezun olacağımız oldu. Çok iyi bir hekim olabildim mi henüz meçhul ama zorluğuna bir artı koyabilirim. Uludağ alanında çok iyi hocalar barındıran ve inanılmaz fazla imkana sahip bir okul. E-kütüphanesinden simülasyon merkezine istediğinizde ulaşamayacağınız bir imkan yok. Okulumuzun elbette her şey gibi negatif durumları olsa da keşke gelmeseydim dediğim hiçbir an yaşamadım.

5- Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

Fakültemiz direkt hastanemizin karşısında ve metroya yakın. Amfilerimiz biraz nüfusumuza göre küçük ve eski olsa da her derse gelme zorunluluğumuz olmadığı için bir süre sonra katılım azalıyor ve oturacak yer bulabiliyoruz 🙂 üniversite öğrencileriyle dolu Boğaziçi kampüsü gibi bir beklentiniz varsa üzgünüm öyle bir ortamla karşılaşamayacaksınız çünkü hastaneye gelen bir hasta yakınının da sizin yan masanızda oturuyor olma ihtimali var ama iyi arkadaşlar edindiğiniz zaman hiçbirinin önemi olmuyor.

6 – Okulunuzda ve fakültenizde ne tür topluluklar var? Bu topluluklar ne kadar aktif?

Üniversitemizde sanırım sayamayacağım kadar çok topluluğumuz var, ilgi alanınıza göre bir şey bulmanızın garanti olduğunu düşünüyorum. Topluluklarımızın çoğu aktif ve bolca etkinlik düzenleniyor mutlaka deneyimlemeniz gerektiğini düşünüyorum. 3 sene boyunca yönetiminde rol aldığım Sağlık ve İyilik Hareketi Topluluğunun da etkinliklerine ayrıca davet etmiş olayım sizleri 🙂

7- Okuduğun şehirde öğrenci hayatı nasıl, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bursa’ya aşık biri ve bir Bursalı olarak burda öğrenci hayatının her türlüsünü yaşayabileceğinize eminim. Ailem Bursalı olsa da uzaklıktan dolayı pek çok öğrencinin de ikamet ettiği Görükle semtinde (okulumuza en yakın semt diyebilirim) kalıyorum. Yüksek ihtimalle sizin de öğrencilik hayatınızın çoğunun geçeceği yer burası. Ama bunun yanında Bursa’da gezip görebileceğiniz çok yer var; Gölyazı, Mudanya, Tophane ve daha nicesi. Genel olarak halkımızın da öğrenciyi sevdiğini düşünüyorum. 

8- Peki, hangi üniversitede tıp okuduğun önemli mi, üniversitelerin sunduğu eğitimler ne kadar farklı?

Tus başarısı, eğitim veren hocalarımız, fiziksel ve sosyal imkanlar bunların hepsi bence çok önemli. Dolayısıyla hangi üniversitede okuduğunuza göre de aldığınız eğitim farklılaşacaktır. Ama her şeyin kişide bittiğini de hatırlamak gerek. 2 farklı üniversiteden mezun hekimler kadar Uludağ’dan mezun olan 2 hekim de birbirinden farklıdır.

9- Kaçıncı sınıfta kadavra görüyorsunuz? Kadavrayı ilk gördüğünde neler hissettin?

1. sınıfı online eğitimle bitirdiğim için uygulama derslerimiz olmamıştı o yüzden online gördüklerimi saymazsak ilk 2. sınıfta gördüm diyebilirim. Farklı bir deneyim olsa da bence abartılacak bir yanı yok biraz formaldehit kokusundan rahatsız olmuştum sadece 🙂 

10- Sınav sisteminiz diğer fakültelerden daha farklı. Sınav sisteminizi bize biraz anlatabilir misin?

Preklinik yıllarımız için Tıp Bilimleri ve Tıp ve İnsan Bilimleri olarak 2 ana ders alıyoruz. İkisinin de ayrı ayrı vizeleri ve finali oluyor. 5-6 kurul vizesi ve tüm seneden sorumlu olduğunuz bir finalle Tıp Bilimlerini geçebiliyorsunuz. Vizelerden aldığınız notların ortalaması 80’in üzerindeyse ve 60’ın altında notunuz yoksa finale girmekten muaf olabiliyorsunuz. Eğer finale girecekseniz de 60 üstü almanız yeterli. Tıp ve İnsan Bilimleri için de 2 vize ve 1 finale giriyorsunuz. Aynı kurallar burada da geçerli 🙂

11- Nasıl ders çalışıyorsun? Tıp derslerinde başarılı olmak için iyi bir ezberinin olması gerekli mi?

Çok tekrarın esas olduğunu düşünüyorum. Notları ve slaytları defalarca okumak ve haliyle bazı yerleri akılda tutabilmek için güzel bir ezber gerekiyor, öğrenmek her zaman mümkün olmuyor. Herkesin ders çalışma tarzı ve süresi çok farklı kendinizi kimseyle kıyaslamayın ve en optimum çalışma düzeninizi kendinize göre hazırlayın. Verebileceğim en iyi tavsiye; çok tekrar ve hocaların vurguladığı yerler. 

12- Pratik dersler ne zaman başlıyor?

Pratik uygulamalarımız aslında preklinik yıllarda da var ama daha seyrek. USİM’de maketler ve simulasyonlarla, laboratuvarlarımızda ise ağırlıklı olarak mikroskoplarla bolca dersiniz oluyor. Uludağ özelinde ise 3. sınıfın son 2 ayı gibi bir süreden itibaren hastanede staj eğitimleriniz başlıyor.

13- Hastanede eğitim almaya ne zaman başlıyorsunuz?

Stajyer olarak 4. sınıf ancak Makro eğitim dediğimiz bir program 3. sınıfın sonunda faklı bölümlerde birer haftalık staj yapma imkanı sunuyor bize.

14- TUS nedir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı. Pratisyen hekim ünvanı aldıktan sonra bir de asistan olup uzman olabilmek isterseniz bu sınava girmeniz gerekiyor. Aldığınız puan ve tercihiniz doğrultusunda bir bölüm seçiyorsunuz.

15- Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor? 

TUS’a girip istediğiniz bir puan elde ettikten hemen sonra bölüm tercihinizi yapıp bölüme göre ortalama 4-5 yıl gibi bir süre asistanlık yapıyorsunuz.

16- Tercih döneminde olan arkadaşlarımıza okulunu ve bölümünü tavsiye eder misin?

Elbette ancak gül bahçesi vadedemem, tıp okumak ve dahası hekim olmak büyük özveri istiyor. Tavsiye üzerine değil gerçekten hayal ve hedefler doğrultusunda yapılması gereken bir tercih.

17- Son olarak üniversiteye yeni geçenlere önerilerin/uyarıların var mı?

Mutlaka kendinize ve çevrenize vakit ayırın. Her zorluk bir gün bitiyor ve o engeller aşılıyor geriye döndüğünüzde keşke biraz da eğlenebilseydim dememek gerek. Hayat akıyor ve her geçen gün çok değerli, yaşamak zor ve meşakkatli olsa da kıymetini bilmek ve yaşamayı sevmek gerek. Bazı şeyler hayal ettiğiniz gibi ilerlemeyebilir, siz yine de yoldaki güzellikleri görmeye çalışın. Umarım her şey gönlünüzce olur.