• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz? (İsim, soyisim, üniversite, bölüm, sınıf)

→  Merhaba, ben Meryem Betül Karakoç.Tıp fakültesinden yeni mezun olan pratisyen bir hekimim. Tıp öğrenimim sırasında 2 kere yatay geçiş yaptım. İngilizce hazırlık, Tıp fakültesi 1. ve 2. sınıfı Medipol Üniversitesinde; 3.sınıfı Akdeniz Üniversitesinde; 4,5 ve 6. sınıfı Uludağ üniversitesinde okudum.

  • Sence hangi üniversitede Tıp okuduğun önemli mi?

→  Farklı üniversitelerde  okuma imkanı olan biri olarak, bence hangi üniversitede tıp okuduğunun önemi var. 6 yılın sonunda tıp fakültesinden alacağınız derslerin ana konuları bellidir ama ne yazık ki fakülteler arasında ortak bir tıp eğitimi programı yoktur. Dersler kitaplardan değilde hocaların hazırladığı slaytlar üzerinden ilerler.Özellikle temel tıp bilimlerinde (1-2 ve 3. sınıflar) 3.sınıfın sonuna kadar alacağınız dersler aynıdır ama üniversiteler arasında derslerin sınıflara dağılımında farklılık olabilir. Yani 1.sınıftan itibaren yoğun bir program içine dahil olabilirsiniz. Ya da 1. sınıftan 3. sınıfa doğru yoğunluğu arttırılmış bir programınız olabilir. Fikir sahibi olmak adına gitmek istediğiniz üniversitelerin internet sitelerinde bulunan ders programlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca sorabileceğiniz birileri varsa üniversitelerin sınav sistemi hakkında da bilgi sahibi olmanız da  fayda var çünkü farklılıklar olabiliyor.Yine üniversitelerdeki öğretim üyesi sayısı da farklılık gösteriyor karar verme sürecinizde bunu da dikkate almanız faydalı olur. Bir diğer nokta üniversitedeki derslik kapasitesi (sınıf mevcudu fazla olduğunda bazı üniversiteler sınıfı 2 ye bölerek eğitim veriyor.Kimi üniversitelerde ise bu durum göz ardı edilebiliyor), laboratuvar koşulları, kadavra sayısı, maket sayısı gibi durumlarda yine farklılık oluşturan  noktalar.Önemli noktalardan biri de mezun olduğunuzda alacağınız diploma.Yurt dışında çalışmak istiyorsanız uluslararası geçerliliği olan bir diplomanızın olması işinizi kolaylaştıracaktır.

  • Bulunduğun üniversitenin size sunduğu avantajlar, dezavantajlar nelerdir?

→  Medipol Üniversitesinde bilimsel araştırmalar yapan çok değerli hocalar mevcut.Bilim insanı yetiştirmeye gayret eden bir üniversite.Bilimsel projelerin, deneylerin yapıldığı bir araştırma merkezleri var. Öğrencilerden isteyen olursa hocalarla irtibata geçip projelere dahil olabiliyorlar.Öğrencilikte böyle bir imkanın sunulması bence çok büyük bir avantaj.

Ben ordayken kampüsümüz yoktu bu bizim için dezavantajdı ancak şuanda çok büyük bir kampüsü var ve fiziki anlamda her açıdan donanımlı bir üniversite binası mevcut.

Akdeniz’de gördüğüm şey eğitim disipliniydi.Yoğun bir programları var  ve siz istemesenizde bir şeyler öğretmeyi başarıyorlar.Ayrıca üniversitenin konumu ,denize yakın olması da avantajlarından. Yazlarının çok sıcak geçiyor olması ve  sıcakta ders çalışmak zorunda olmak bence  dezavantajı.

  • Tıp okumak zor mu?

→  Zorluk ve kolaylık istatiksel kavramlardır. Bilginiz dahilinde olan ya da yapabildiğiniz bir şey sizin için çok kolayken bir başkası için aynı şey yapamadığı ya da bilgisi olmadığı için çok zor olabilir.Yani ‘tıp okumak zor mu’ sorusunun cevabını yaşayarak kendinizin  vermesi daha doğru olur.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (Ulaşım, kira vs.)

→  İstanbulda; otobüs ya da minibüs kullanacaksınız trafikten dolayı çok sıkıntı çekebilirsiniz eğer uzak bir mesafeden okula gidecekseniz yol sizin için çekilmez olabilir. Ama şuanda bir çok ilçeye metroyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bence  İstanbul’da metro, otobüse nispeten ulaşım için daha iyi bir tercih.

İstanbuldaki Kyk yurtları ilçelere dağılmış şekilde, genel olarak kampüs içinde bulunmuyorlar. Neredeyse her ilçede kyk dışında da farklı yurt imkanları  var.

Antalya da üniversiteye ulaşım otobüs ya da minibüsle  sağlanıyor. Şehirde metro var fakat üniversiteyle bir bağlantısı yok, farklı bir güzergahı var.

Akdeniz Üniversitesi içerisinde kyk yurtları mevcut aynı zamanda üniversiteye çok yakın mesafelerde yurtlar bulunuyor.

Bursa’da üniversiteye direk olarak metroyla ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca otobüs ve minibüslerle de ulaşım imkanınız var.

Uludağ Üniversitesinde Kampüs içerisinde kyk yurtları bulunuyor. Üniversiteye yakın mesafede olan Görükle’de de birçok yurt ve apart bulunuyor.

İstanbul’a göre Bursa ve Antalya’da trafik yoğunluğu daha az olduğu için  ulaşım daha kolay.

Kiralar;İstanbu’lda Bursa ve Antalya’ya göre biraz daha  yüksek ama yine de her üç ilde de bulunduğunuz semte göre fiyatlarda belirgin değişiklikler olabiliyor. Pahalı olup olmaması da sizin maddi imkanınıza göre olan bir durum.

Her zaman için öğrenciliği avantaj haline getirebilirsiniz.Beklentilerileriniz çok yüksek değilse nerede olursanız olun öğrenci olmak size kolay gelecektir.

  • Kadavrayı kaçıncı sınıfta gördünüz? Görünce neler hissetin?

→  2. sınıfta gördüm. 15-20 kişilik grup halinde ve asistanlar eşliğinde pratik yapmıştık bu yüzden herhangi bir korkum olmadı. Ancak bir zamanlar hayatta olan sizin gibi gülebilen, ağlayabilen, konuşabilen, hayalleri olan, hedefleri olan bir insanı kadavra olarak karşımda görünce çok uzak olarak gördüğümüz ölümün aslında  bize çok yakın olduğunu hissetmiştim.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Komite nedir?

→  Temel tıp bilimlerinde (ilk 3 sınıf) komite/kurul sistemiyle eğitim veriliyor. Bu sistemde; genel bir başlık altında tüm derslerin aynı konusu işleniyor.Komite süreleri 1-1,5-2 ay gibi farklı sürelerde oluyor,komite bitiminde sınav yapılıyor.Örnek vermek gerekirse Kardiovasküler sistem genel konu başlığımız olursa biz bu komite de Kardiovasküler sistemin anatomisini, histolojisini, fizyolojisini vs. görüyoruz. Komite sonunda tüm bu derslerden test şeklinde sınav oluyoruz. Sınavda ders eleme imkanınız olmuyor çünkü ders içi baraj sistemi bulunuyor her derste belli sayıda sorunun cevaplandırılması gerekiyor (genelde bu sınır %50 oluyor) bu sınırın altında kalırsanız puanınız düşüyor.Ayrıca gördüğünüz komitede pratik dersleriniz olmuşsa komite sonunda uygulama sınavınız da oluyor.

Sene sonunda ise final sınavınız oluyor. Akdeniz üniversitesi gibi bazı üniversitelerde sene sonunda anatomi gibi bazı derslerden  sözlü sınavı da yapılıyor.

Medipol üniversitesinde, ortalaması 75 ve üzeri olan öğrenciler finale katılmıyordu (şuan nasıl bilmiyorum), Akdeniz ve Uludağ’da herkes final sınavına girmek zorunda. Geçme puanı ise her üç üniversitede de 60.

4. ve 5. sınıfta aldığınız stajın sonunda teorik ve sözlü sınav şeklinde 2 ayrı sınav oluyorsunuz. Akdeniz Üniversitesi’nde sözlü sınavı geçerseniz teorik sınava girebiliyorsunuz.Uludağ Üniversitesinde ise teorik sınavı geçerseniz sözlü sınavına giriyorsunuz.

6.sınıfta sınavınız olmuyor. Staj görüyorsunuz.

  • Sınıfı geçmek çok mu zor? Sürekli ders mi çalışıyorsunuz?

→  Komite sisteminde belli aralıklarla sınav olduğumuz için planlı ve düzenli ders çalışmak önemli.Tüm dersleri birkaç güne sığdırmak çok yıpratıcı olur o yüzden az da olsa sürekli çalışmak daha az yıpratıcı olur diye düşünüyorum.

  • Ders çalışırken nasıl metodlar uyguluyorsun, ezberin iyi olması gerekli midir?

→  Derslerde not tutmaya özen gösterirdim.Slaytlarımı tek tek çıkartırdım kitapçık halinde çalışamazdım.Renkli kalem kullanmayı seven biri değilim.Notlarımın olabildiğince sade ve temiz olmasını severim. Sadece önemli gördüğüm yerlerin altını kurşun kalemle 🙂 çizerdim ve çıkmış soruların geldiği slaytları işaretlerdim.Çalıştığım slayttan çıkan soruları da, konu sonunda çözmeye çalışırdım. Anlamakta zorlandığım konuları genelde sabah erken saatlerde tekrar okurdum.

Ezberinizin iyi olması derslerin aklınızda kalmasını kolaylaştırıcı bir etken olabilir ama olmazsa olmaz değil tabiki.Çünkü düzenli tekrar yapmazsanız çabuk ezberlediğiniz şeyi aslında çok çabuk unutursunuz.

  •  Pratik derslere ne zaman başlıyorsunuz?

→  1.sınıftan itibaren pratik ders görmeye başlıyorsunuz. Anatomi, biyokimya, histoloji,   mikrobiyoloji, patoloji, mesleksel beceri gibi pratikleri ilk 3 sene, sonrasında;  kliniğe geçişle birlikte stajlarda muayenelerle pratik yapma imkanınız oluyor.

  •  Hastanedeki dersleriniz kaçıncı sınıfta başlıyor?

→  Hastanedeki derslerimiz 4. sınıfta başlıyor.

  •  TUS nedir?

→  Tıpta Uzmanlık Sınavı’dır. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra bölüm tercihi yapabilmek için girilen sınavdır.

  •  Bölüm seçimi ne zaman yapılıyor?

→  Bölüm tercihi mezun olup TUS’a girdikten sonra yapılıyor.

  •  Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Ben tıp eğitimim boyunca okuduğum her üç üniversiteden de memnun kaldım ve her gittiğim yer bana farklı bakış açıları kazandırdı, bir çok değerli hocam ve çok iyi arkadaşlarım oldu. Hepimizin tercihlerimizdeki öncelikleri farklıdır. Ancak eğitim açısından bir karşılaştırma yapmam gerekirse eğitim içeriği yoğun  olmasına rağmen öğreticiliği ve eğitim sistemi açısından, tercih dönemindeki arkadaşlara Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesini öneririm.

  •  Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Kendilerini iyi tanısınlar ve mezun olana kadar yapmak istedikleri gerçekçi hedefleri olsun.Hedeflerine küçük adımlarla da olsa ulaşmaya çalışsınlar.

Ne kadar yoğun olurlarsa olsunlar kendilerine vakit ayırmayı ihmal etmesinler.

Bakış açımıza göre algılarımız şekillenir. Bu yüzden bardağın hep boş tarafına odaklanmak yerine,dolu tarafını da görebilmeyi bilinsinler.

Tercih döneminin tüm arkadaşlarımız için hayırlı olmasını dilerim.

SORULARINIZ İÇİN: