• Merhaba, seni biraz tanıyabilir miyiz?

→  Merhaba, ben Merve ERDOĞAN. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Eczacılık 4. Sınıf öğrencisiyim.

  • Eczacılık eğitimi kaç yıldır?

→  Eczacılık bölümü 5 yıllık bir eğitim sürecini kapsar.

  • Eczacılık bölümünü neden seçtin, istediğin bir bölüm müydü?

→  Eczacılık, üniversite sınavına hazırlandığım süreçte istediğim bölümler arasındaydı. Üniversite sınav sonrası tercih döneminde mesleği araştırmam ve bizzat bu işi yapan eczacılar olsun bölümü okuyan öğrenciler olsun onlardan edindiğim bilgiler beni o mesleğe daha da yakın hissettirdi. Bir kadın olarak bu mesleğin hayatımın her evresinde bana uyabileceğini düşünerek tercih ettim.

  • Eczacılık bölümünde ne gibi dersler okutuluyor?

→  Eczacılığın 1. Döneminde anatomi, genel kimya, biyofizik, tıbbi biyoloji, matematik, organik kimya, biyoistatistik gibi sağlık bölümlerinin çoğunda görülen derslerin eğitiminden geçiliyor. İkinci döneminde biraz daha bölüme has veyahut bölüme biraz daha ilgili dersler öğretiliyor. Bu dersler; analitik kimya, mikrobiyoloji ve immunoloji, halk sağlığı, farmakoloji, farmasötik botanik, biyokimya..
Eczacılık meslek dersleri 3.sınıfta verilmeye başlanır. Bu dersleri anlatacak olursam, ilaç prospektüsünü anlatan farmakoloji, ilaç özelliklerini sağlama ve yardımcı madde özelliklerini inceleyen ve ilaç yapılış aşamasını detaylıca inceleyen işleyen farmasötik teknoloji, kimyasal oluşumların tanımlanması, sentezi ve geliştirilmesini inceleyen farmasötik kimya, ilaç etken maddelerinin işleyiş ve ticaretini inceleyen farmakognozi, klinik biyokimya, alerji..
Bir sonraki dönemde de aynı şekilde meslek dersleri işleniyor. Buna ek olarak farmakoterapi gibi dersler de veriliyor.

Eczacılığın son dönemi ise klinik eczacılık, staj ve belirli seçmeli derslerle beraber tez hazırlamayı kapsar.

  • İlaç isimlerini ezberlemek zor mu?

→  Tabii bu konuda zorlandığımı söyleyebilirim. İlaç isimleri başta telaffuz olarak ve birbirlerine çok benzemelerinden kaynaklı karıştırmak çok olası bir durum olduğundan ilaçları öğrenmek ve alışık olmak sürekli tekrar gerektiren zor bir süreci kapsar.

  • Atama süreci nasıl? Okul bittikten sonra herhangi bir sınava giriyor musunuz?

→  Devlet kadrosunda hastane eczacılığı yapmak için herhangi bir sınava tabi tutulmuyorsunuz. Bu atama diş hekimlerinde olduğu gibi eczacılarda da kura ile yapılmaktadır. Ancak klinik eczacılık veya farmakoterapi dallarında devam etmek isterseniz EUS(eczacılıkta uzmanlık sınavı) a girmeniz gerekir.

  • Staj yapıyor musunuz? Bu süreci bize anlatabilir misin?

→  Staj eczacılıkta 2. Sınıftan itibaren her yaz döneminde 26 iş günü yapılır. Aynı zamanda 5. Sınıfta eğitim öğretim döneminde de staj yapılmaktadır. Bu sürecin çok zevkli ve çok etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zor olan ilaç ezberleme olayı bu süreçte çok daha pratikleşebiliyor. Bunun dışında hastayla birebir iletişim halinde olmak ve ona güven vermek bu esnada sorumluluğunu da etkin bir şekilde yerine getirebilme imkanı sağlanıyor. Çünkü eczacılık aslında teorikten çok pratikte etkin olan bir meslektir. Bu noktada staj mesleğin özünü anlamaya ve o güne değin öğrenilen bilgiyi kullanabilme fırsatı sunabiliyor.

  • Bulunduğun üniversitenin size sağladığı avantaj ve dezavantajlardan bahseder misin?

→  Üniversitede bulunan kulüpler, topluluklar sosyalleşebilme kendini tanıma ve toplumda yerini edinebilme açısından imkan sağlayabiliyor. Üniversitemiz köklü bir üniversite ve erasmus olsun Farabi olsun bu şekilde kendinizi meslek adına ve CV’niz açısından size artıları sunabiliyor. Dezavantaj olarak şunu söyleyebilirim üniversitemizde Van ve yerleşim imkanı konusunda bazı kısıtlamalar veya imkansızlıklar olabilir. Yani İstanbul üniversitesiyle Van’ın kıyası gibi düşünün. Konfor ve gezme açısından size çok da alternatif sunmayabilir. Ancak kişisel gelişim açısından size yeterli imkan sağlayabildiğini söyleyebilirim

  • Fakülte ve kampüs ortamı nasıl?

→  Kampüsümüz oldukça büyük ve keyif verici alanlara sahiptir. Sahile kıyısının olması öğrenciler için keyif verici bir atmosfer oluşturuyor. Fakültemizin ortamını anlatacak olursam topluluk ve dekanlığın oluşturduğu etkinliklerin de katkısıyla sıcak bir ortam söz konusu. Alt veya üst sınıf gözetmeksizin herkesin kaynaşabileceği samimi bir ortamımız var. Tabii bu noktada fakültemizin Genç Eczacılar Topluluğunun aktivitelerinin katkısı büyük. Yeni gelen öğrencilere fakülteyi, bölümü, ortamı tanıma adına etkinlikler yapılıyor.

  • Bulunduğunuz şehirde öğrenci olmak nasıl, kolay mı? (ulaşım, kira vs.)

→  Van için öğrenci şehri diyebilirim. Ulaşımı oldukça rahat ve bir öğrenci için ekonomiktir. 😊 Van’da sıcak bir ortamla karşılaşacağınızı söyleyebilirim. Yabancılık çekmezsiniz. Devlet yurtları (KYK) blokları ve kapasitesi fazla olduğundan başvuru durumunda çıkma ihtimali yüksek. Buna ek olarak uygundur. Eve çıkma durumunda kiralar öğrenci bütçesine uygundur.

  • Pratik dersleriniz nasıl oluyor? Bahseder misiniz?

→  Fakültemizde dersler, derslere uygun laboratuvarlarda yapılmaktadır. Eğitmenlerimiz pratik derslerinde oldukça hassastır. Ve bu noktada öğrenmemiz açısından daha etkili olabiliyor. Laboratuvarda ayrılmış olan bankolarda preperat hazırlama olsun deney olsun bunları rahatça yapma imkanı sağlanıyor. Bu noktada sıkıntı yaşamıyoruz. Bazı durumlarda grup olarak bazı durumlarda bireysel olarak pratik yapıyoruz. Pratik derslerimiz bölümü öğrenmek adına etkindir.

  • Sınav sisteminiz nasıl? Sınıfı geçmek zor mu?

→  Çan sistemi uygulanmaktadır. Ancak 45 geçme notu vardır. Bu baraj final notunuz için geçerlidir. Geçme durumunuz olmadığı takdirde bütünleme sınavları vardır.

  • Tercih dönemindeki arkadaşlara, okuduğun üniversiteyi ve bölümü önerir misin?

→  Bölümü rahatlıkla önerebilirim fakültemiz olarak düşünürsem sanırım bir daha düşünmek gerek. Fakültemiz üniversitemiz kadar köklü olmadığından diğer üniversitelere oranla aynı kolaylıkları sağlamayabilir. Yeniden tercih dönemine gidebilsem tekrar eczacılığı seçerim. Eczacılık belli yasalarla kısıtlandırıldı. Ancak bu kısıtlamalar yalnızca serbest eczacılığı kapsıyor. Aslında biraz daha geniş bakıldığında mesleğin ileriki süreçlerinde avantaj olan kısıtlamalar bunlar. Buna ek olarak eczacılık en fazla farklı çalışma alanına sahip mesleklerdendir diyebilirim: ilaç firmalarındaki farklı departmanlar, yeni oturmaya başlanan klinik eczacılık, farmakoterapi, hastane eczacılığı, ecza depoları…

  • Son olarak üniversiteye yeni geçen arkadaşlarımız için söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

→  Öncelikli olarak seçtiğiniz mesleğin size hitap etmesini ve gerçekten o işe geleceğiniz olarak bakarak tercih etmenizi temenni ederim. O mesleğin iş hayatını, eğitim hayatını, iş imkanlarını iyice araştırarak tercih etmelerini dileyebilirim. Herkese eğitim hayatında başarılar dilerim.

SORULARINIZ İÇİN: