İlmek İlmek serimizin “İletişim” konusundaki ilk etkinliğiydi.

İletişim konusunu yaşayarak öğrenmeye çalıştığımız bu etkinliğimizdeki asıl gayemiz; meslek hayatımızda yaşanabilecek olan insani durumlar ile ilgili örnek senaryolar üzerinden hasta hekim ilişkilerini canlandırarak bilgi ve tecrübe sahibi olmaktı.

İleride sağlık çalışanı olduğumuzda birçok kişi ile iletişime geçeceğiz. Bu yüzden de, hastayı ya da hasta yakınlarını ikna etmek, zor durumda kaldığımızda nasıl bir tepki vereceğimizi ölçmek, oluşabilecek ekstrem durumlarda neler yapılabileceği konusunda fikir sahibi olmak amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdik. ’Nasıl iletişim kurmalıyız?’ sorusuna cevap bulabilmek amacıyla hazırladığımız senaryolar üzerinden canlandırmalar yapıp nasıl bir yol izlediğimizi; doğrularımızı, yanlışlarımızı görmüş olduk.

Senaryolarımız;

1-)Sekreter-Hekim

Hasta kabulde bulunan sekreter hanım kendisine başvuran hastalara sert yaklaşımı, alaycı tavırlarıyla hastaların memnuniyetsizliklerine neden oluyor ve bu durum sekreterin sorumlu olduğu hekime kadar ulaşıyor. Sekreterin bir kronik rahatsızlığı var ve ilaçlara ara vermiş bu yüzden sinir sistemi de olumsuz etkilenmiş.  Hekim bir dilekçe sebebiyle sekreterin yanına gittiğinde yine benzer davranışlarla muamele görüyor. Bu duruma sinirlenen hekim sekretere durumdan hoşnut olmadığını nasıl bir dille anlatabilir, yaklaşımı nasıl olmalıdır?

2-)Hasta-Hekim

Yeni geçirmiş olduğu karaciğer ameliyatı sonrası taburcu olana kadar bir süre hastanede bulunması gereken hasta herhangi bir şikâyetinde yanına hekimin gelmesini istiyor ve sadece ona güvendiğini belirtiyor. Daha önce bir hemşire tarafından yanlış iğne enjekte edilmesiyle hastalanmış bir yakını bulunan hastanın endişeleri var. Sadece hekimi istediği için sorumlu hemşirelere, personele karşı azarlayıcı tutum sergiliyor. Bu durumdan haberdar olan hekim olarak kendinizi nasıl izah edersiniz?

3-)Komşu amca-Stajyer hekim

Üniversite hastanesinden randevu alması gereken bir amca tüm randevuların dolu olduğunu ve bir sonraki randevu için iki hafta kadar beklemesi gerektiğini fark eder. Üstelik komşu amca internetten ve telefonda randevu almayı bilmiyor. Bunun üzerine üniversitede stajyer doktor olan komşularının kızından hocasıyla bu durumu konuşmasını ve kendisi adına bir randevu ayarlamasını rica eder. Stajyer doktor olarak ne yapardınız?

4-) Yüksek ateşli çocuğunu hastaneye getiren anne ve hekim

Akşamüzeri acile yüksek ateşli bir çocuk annesi tarafından getiriliyor. Çocuğun muayene sırası geldiği sırada zincirleme trafik kazası geçirmiş, içinde ağır yaralılar bulunan birçok yaralı acile getiriliyor. Ambulansın geldiğini hekime haber veriyorlar. Hekim hemen müdahale için hastaların yanına ilerlerken anne hekimin gitmesine engel olmaya çalışıyor ve çocuğunun durumunun da kötü olduğunu ve önce kendileriyle ilgilenmesi gerektiklerini söylüyor. Bu kısıtlı süre zarfında hekim ne yapmalı, kendisini nasıl ifade etmeli?

5-) Acile gelen teyze ve hekim

Hastane aciline bir teyze gün içerisinde sürekli eklem ağrıları (bel, bacak, boyun vs.) olduğu gerekçesiyle başvurmuş. Muayene esnasında teyze sohbete başlıyor ve yalnız yaşadığını, eşinin 2 yıl önce vefat ettiğini, çocuklarının şehir dışında yaşadığını çok da kendisini arayıp sormadıklarını söyleyerek yakınıyor. Önceden de doktora başvurduğunu ancak doktorların bel ağrısının yaşı gereği beklenen normal bir süreç olduğunu, dinlenmesini, stresten uzak durmasını vs. söyleyip ağrı kesici ilaç vererek kendisini gönderdiğini anlatırken aslında doktorun pek ilgili olmadığını hatta işini çok da iyi bildiğini düşünmediğini ilave ediyor. Bunun üzerine hastane aciline başvurmaya karar verdiğini, testlere tabii tutulmak istediğini, serum bağlatmadan ayrılmayacağını, geceyi burada geçirmek istediğini vs söylüyor. Nasıl bir karşılık verirsin?

6-)Makam sahibi bir adam ve sekreteri-hekim

Genel cerrahi bölümüne kabadayı bir grup yaralanan arkadaşlarını tedavi ettirmek için sana başvuruyor. Eğer arkadaşlarına bir zarar gelirse, iyileşmezse seni sorumlu tutacaklarını, bunun karşılığını alacaklarını ima ediyorlar. İçten içe tedaviyi üstlenmekten korkuyorsun. Hastanın kan kaybı fazla, aynı daldaki başka bir arkadaşına hastayı konsülte etme fikri dolanıyor aklında ne yaparsın?

Gerçekleştirdiğimiz bu senaryoların net bir sonucu olmasa da daha önceden üst dönemlerden bu senaryolarla ilgili bilgi almıştık o yüzden onların değerlendirmeleri doğrultusunda senaryolarla ilgili alternatifleri konuştuk.

Sanal bir ortamda da olsa meslek hayatımız boyunca başımıza gelebilecek durumları değerlendirdiğimiz için verimli ve keyifli bir aktivite oldu.